Tandkroner og broer
Hos Tandlægerne på Torvet udfører vi påsætning af tandkroner og broer
Tænder, der har gennemgået en rodbehandling, har store fyldninger eller lider af revner, kan være i fare for at knække. For at forhindre dette, kan det være nødvendigt med en tandkrone. En tandkrone omslutter nemlig tanden, og gør den således mere holdbar, så man ikke risikerer, at den knækker, og derved mister tanden.
I tilfælde, hvor din tand er rodbehandlet, og mangler en betydelig del af sin struktur, er det ikke altid muligt for tandkronen at sidde fast. Her kan det være nødvendigt først at lave en opbygning, der sidder fast i roden med en stift.
Behandlingen indledes med at slibe tanden til. Herefter tages et aftryk af tanden. Når aftrykket er taget, skal tanden beskyttes, til kronen er klar. Det sker med en midlertidig tandkrone, som kan fremstilles i plast eller metal.
Aftrykket bruges til at fremstille en gipsmodel af din tand. På modellen fremstiller teknikeren kronen. Inden en tandkrone sættes fast, skal den rettes til, så den passer i din mund med hensyn til sammenbid og farve. Det kan betyde, at der skal slibes på kronen, eller at kronen skal sendes tilbage til tandteknikeren.
Når kronen passer, sættes den fast på tanden ved hjælp af tynd cement, der fungerer som lim.
Et tandimplantat er en effektiv løsning, hvis du mangler én eller flere tænder. Erstatning af mistede tænder med et tandimplantat er i dag en af de hyppigste og mest sikre behandlingsmuligheder. Langt de fleste mennesker kan få foretaget implantatbehandlinger. Der kan dog være forskellige forhold hos den enkelte, der gør, at en behandling med et tandimplantat ikke er velegnet.
Gennem en grundig tandundersøgelse vil vi vurdere, om det er den rette behandling for dig.
Du skal vide, at tobaksrygning øger risikoen for, at implantater ikke vokser fast, og at de senere falder ud.
Folk af alle aldre kan have fordel af et tandimplantat, hvis de mangler én eller flere tænder. Behandlingen er tidskrævende, men har den fordel, at den ikke involverer andre tænder i munden.
Hvis flere tænder mangler, kan der isættes to eller flere tandimplantater. Disse fungerer som bropiller i en fastsiddende implantatbro.
Hvis alle tænder mangler, er det muligt at skrue en bro med 8-10 tænder fast på 4-6 implantater. Dette vil fungere som dine egne fastsiddende tænder.
Man kan endvidere forsyne en eksisterende helprotese med tryklåse, der låser sig fast på 2-4 implantater i kæben.
Har du mistet mere end én tand, er der mulighed for at få en bro. Broen dækker således mere end én tand. Nabotænderne til der, hvor der er mistet en tand, slibes til kroner, og der laves tre eller flere sammenloddede kroner. Der er dog grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. En lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den.
Broer bliver normalt lavet af kosmetiske årsager, eller for at du kan få flere tænder at tygge med. Der er dog også mulighed for at erstatte manglende tænder med kunstige tandrødder (implantater), som i højere grad fungerer og føles som naturlige tænder.
Vi sørger altid for at give dig en grundig information om behandlingsmulighederne i forbindelse med en tandkrone eller en bro, så vi sammen kan finde den rigtige løsning for dig.
Det er vigtigt at vedligeholde og opretholde en god mundhygiejne, når broen eller tandkronen er påsat. Tænder med en tandkrone eller en bro skal behandles som naturlige tænder. Derfor anbefaler vi, at du børster dine tænder grundigt med fluortandpasta, og derudover benytter tandstikker, tandtråd og mundskyl regelmæssigt.
Vil du vide mere om, hvordan behandlingen af en tandkrone eller en bro foregår? Så er du velkommen til at ringe til os for en uforpligtende dialog. Du kan også bestille en tid i vores klinik i Haslev.
Du kan kontakte os på telefon 56 31 16 50 eller sende en mail til info@tandlaegernepaatorvet.com. Alternativt kan du benytte dig af kontaktformularen her på hjemmesiden, og så vender vi tilbage på din henvendelse hurtigst muligt.