Caries

Døjer du med huller i tænderne?

Hvad er caries?

Caries er det, man i daglig tale kalder huller i tænderne. Det er en meget almindelig sygdom, som mange mennesker oplever i løbet af deres liv. Caries kan heldigvis behandles i det tidlige stadie, hvor en forbedring af mundhygiejnen kan have en positiv effekt. Får man ikke gjort noget ved det, kan man opleve store smerter, og i værste tilfælde miste tanden.

Kravet for, at caries kan opstå, er meget enkelt. Det kræver blot bakterier og sukker. Der er konstant bakterier i din mund. Derfor er det vigtigt at fjerne bakterierne regelmæssigt ved grundig mundhygiejne.

Får bakterierne lov til at sidde på tænderne for længe, kombineret med sukkeret fra den mad og drikke, vi indtager, kan der udvikles caries. Bakterierne i plakken danner syre, når de optager sukkeret fra vores
fødevarer. Og så er cariesprocessen altså i gang.

Sådan ser caries ud

Caries viser sig først som hvide pletter på tandens overflade. Dette skyldes, at syren er i gang med at nedbryde tandens ydre lag. Får man ikke stoppet syreangrebet, vil syren trænge dybere ind i tanden, og før eller siden vil tandens overflade smuldre, og der vil således opstå et hul i tanden.

Hvis hullet ikke stoppes i tide, kan det fortsætte ned i nerven af tanden. Her vil det være nødvendigt med en rodbehandling for at redde tanden.

Sådan undgår du caries

Den bedste måde at forebygge og holde caries under kontrol er gennem daglig tandbørstning med fluortandpasta. Fluor er med til at styrke tænderne mod syreangreb. Det kan være svært at spotte eller mærke caries i de indledende faser, og det er derfor vigtigt at gå regelmæssigt til tandlægen. Opdager vi tegn på begyndende caries, vil du få kyndig vejledning om den rette mundhygiejne. Helt generelt vil disse tiltag formindske risikoen for caries:

  • Drik vand frem for sodavand eller juice
  • Børst tænder morgen og aften – med fluortandpasta
  • Undgå så vidt muligt sukkerholdige måltider og snacks
  • Benyt tandtråd eller lignende til at rense mellem tænderne

Lad os hjælpe med bekæmpelse af caries

Har du mistanke om caries, eller ønsker du at forebygge? Så står vi klar til at hjælpe dig. Hos Tandlægerne på Torvet har vi stor erfaring med behandling og forebyggelse af caries.

Kontakt os i dag på telefon 56 31 16 50 eller send os en mail til info@tandlaegernepaatorvet.com. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen her på siden, og så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Skriv til os