​Ring til os på

56 31 16 50

​​

Rodbehandling I haslev nær faxe & karise​

​Hvorfor og hvornår skal en tand rodbehandles?

Det er altså bakterier og deres affaldsstoffer, som giver en kronisk betændelse i tandnerven. En rodbehandling og fjernelse af tandnerven er nødvendig, ellers vil bakteriernes affaldsstoffer brede sig ud af tanden og udvikle rodspidsbetændelse. Har betændelse spredt sig til en rodspidsbetændelse, kan tanden fortsat godt reddes med en rodbehandling.​

De fleste rodbehandlinger skyldes, at et hul i tanden (caries) når igennem tandbenet og helt ind til nerven (pulpa), så bakterier trænger ind og giver betændelse i nerven. Smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder kan i nogle tilfælde kun fjernes ved en rodbehandling af tanden.

En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis der tidligere har været et dybt hul i tanden, og fyldningen derfor ligger tæt på nerven, eller hvis tanden har været udsat for et slag (traume). I tænder, som er blevet behandlet med en tandkrone, kan tandnerven i sjældne tilfælde gå til grunde, og bakterier kan efterfølgende invadere det døde væv.

Symptomer

Betændelse i nerven vil ofte give tandpine i varierende grad. Tandpinen kan føles som smerte i nabotænderne, øret, kæbehulen, eller den kan opfattes som hovedpine. Det kan derfor undertiden være vanskeligt at finde den syge tand.

En nervebetændelse giver typisk smerte ved kulde og varme. En rodspidsbetændelse derimod giver oftest intet eller kun ringe ubehag, tanden er måske lidt øm, når man tygger, og den kan skifte farve.

En rodbetændelse kan ses på et røntgenbillede – hvilket ikke er tilfældet ved en nervebetændelse.

En rodbetændelse kan undertiden udvikle sig til en smertefuld tandbyld, måske med feberudvikling.

Hvis en tandbehandling ikke umiddelbart kan iværksættes, kan det være nødvendigt at supplere med noget smertestillende medicin samt et antibioticum (penicillin eller andet). Antibioticum fjerner ikke en død bakteriefyldt tandnerve, og det er derfor vigtigt at forstå, at penicillin ikke erstatter en egentlig rodbehandling.

Da tandnerven for det meste er levende ved behandlingens begyndelse, må man lægge en lokalbedøvelse. Herefter er behandlingen stort set smertefri.​

Hvordan udføres en rodbehandling?​

​Afhængig af tandens tilstand og hvilken behandlingsmetode der anvendes, lykkes den optimalt udførte rodbehandling i 80 til 95 % af tilfældene.

I enkelte tilfælde er det nødvendigt at fjerne resten af betændelsen ved tandens rodspids med en rodspidsoperation.

Ved en rodbehandling bores et hul i tanden, for at komme ind til nerven i rodkanalen.

Længden af roden fastlægges ved hjælp af et røntgenbillede eller elektronisk måleudstyr.

Nerven og bakterierne fjernes, og der renses ud med rodfile til den ønskede dybde og størrelse.

Røntgenbillede af tanden med fil i rodkanalen for at fastlægge rodens længde

Ved en rodspidsbetændelse skal rodkanalen desinficeres yderligere. Det betyder, at en rodbehandling nogle gange ikke kan gøres færdig på ét besøg.

I den mellemliggende periode er rodkanalen midlertidigt fyldt op.

Når vi skønner, at rodkanalen er færdigrenset og desinficeret, fyldes rodkanalen op med et plastisk rodfyldningsmateriale og rodfyldningscement, dette skal sikre, at der ikke på ny trænger bakterier ind i rodkanalen. Derefter tages et kontrolrtg

I sjældne tilfælde er rodkanalen snævret ind. Det ses fx hos ældre personer, hvis tanden har fået en rodbehandling gentagne gange, eller hvis der har været betændelse i nerven. I sådanne tilfælde kan en rodspidsamputation være nødvendig. Rodspidsamputationer har afhængig af situationen en prognose på mellem 60 og 90%

Efter endt rodbehandling​

Man kan undertiden opleve lette, forbigående smerter et par dage efter en rodbehandling. Er smerterne vedvarende eller tager de til, skal du kontakte os.

Efter en observationsperiode på et halv til et helt år tages et røntgenbillede, der viser, om vores rodbehandling er lykkedes tilfredsstillende. Er rodbehandlingen lykkedes, kan den endelige behandling udføres.

En tand der har fået en rodbehandling reagerer ikke på samme måde overfor tryk, som en tand der ikke er rodbehandlet, samtidig er der ofte meget lidt tandsubstans tilbage. Det betyder, at man ubevidst kan komme til at overbelaste en tand, der har fået en rodbehandling, så den flækker. Flækker tanden på langs, er der kun én udvej, og det er at trække tanden ud. Hvis tanden er meget svækket efter den udførte rodbehandling, vil vi derfor ofte anbefale, at den rodbehandlede tand forsynes med en krone. Så er risikoen for, at tanden flækker nemlig meget lille.

Nogle tænder der har fået en rodbehandling vil med tiden ændre farve. Farveforandringen kan blive så stor, at en korrigerende behandling kan blive nødvendig af kosmetiske grunde.

Du kan se priserne på en rodbehandling i vores tandklinik i Haslev nær Karise og Faxe her.

Bestil tid til en rodbehandling - kontakt os her

Ønsker du at bestille tid til en rodbehandling, eller har du nogle spørgsmål vedrørende dette, er du velkommen til at kontakte vores klinik i Haslev ved Faxe og Karise på telefon 56 31 16 50​ eller på e-mail info@tandlaegernepaatorvet.com​.

​Abningstider​

​Mandag: 08.30 - 15.00

Tirs- og onsdag 08.00 - 17.00​

Torsdag: 08.00 - 16.30

Fredag : 8:30 - 15.00

Telefontider​

Mandag: 8.00 - 15.00

Tirs-, ons- og torsdag: 8.00 - 16.00​

Telefonen er lukket 12.00 - 13.00

Fredag: 8.00 - 13.00​

Adresse​

​Tandlægerne På Torvet​

Torvet 1 B, 2 sal

4690 Haslev​

Kontaktinformation​

Tlf: 56 31 16 50

info@tandlaegernepaatorvet.com 

CVR-nr: 34896895​

Udenfor klinikkens åbningstider henvises til Tandpinevagten i Slagelse tlf.: 29 60 01 11.​

​4,4 ud af 5 mulige stjerner ved 7 anmeldelser på Facebook